ere-gast

CHRISTIAN BROUTIN de schilder


Christian Broutin (5 maart 1933, kathedraal van Chartres) woont en werkt sinds 20 jaar in de vallei van de Seine in Frankrijk. Op de leeftijd van 5 jaar, na de dood van zijn moeder, ontdekt hij, dankzij zijn grootvader van moederskant, het tekenen door Grandville en Gustave Doré te kopiëren. Het begin van een roeping: "Ik heb van kinds af aan getekend. Het was zo'n onderdeel van mijn leven dat ik me geeneens bedacht dat ik er mijn beroep van kon maken."

Hij gaat naar de École nationale supérieure des Métiers d’Art en studeert als beste van zijn jaar af. In 1953 wordt hij docent in Parijs. Hij is zeer veelzijdig: hij werkt voor de film, maakt advertenties, werkt voor uitgeverijen en wordt ondertussen ook steeds bekender als schilder en illustrator. Hij exposeert veelvuldig, in Frankrijk maar ook in Italië, Denemarken, Groot-Brittannië, Spanje, Canada, de Verenigde Staten en Japan. In 2003 krijgt hij de Prix du Conseil Régional d’Ile de France voor een van zijn schilderijen. Hij heeft een honderdtal affiches voor films gemaakt, waaronder die voor Jules et Jim van François Truffaut, waarvoor hij in 1962 de Toulouse-Lautrecprijs krijgt.

In 1976 maakt hij op basis van zijn tekeningen de korte film La Corrida hetgeen hem de Jean Vigoprijs oplevert. In 1983 ontvangt hij de Grand Prix de l’Affiche Française. Tegelijkertijd werkt hij voor talloze publiciteitscampagnes. Hij illustreert tientallen boeken, alsmede een groot aantal omslagen, waaronder die van Le Sixième jour d’Andrée Chedid en vele jeugdboeken. Sinds 1996 ontwerpt hij postzegels voor de Franse posterijen, waaronder de serie « Jardins de France ». Voor dit werk ontvangt hij in 2003 de Grand Prix de l’Art Philatélique Français.

Als groot liefhebber van sport, gastronomie, oenologie, astronomie, en van de Mont Saint-Michel, put hij een deel van zijn inspiratie uit zijn reizen die hem de hele wereld overbrengen en waar hij altijd weer met een onbevangen blik zijn omgeving beschouwt.

Interview door Pascale Lefebvre op 18 juli 2008 bij La Roche Guyon (Frankrijk)

Boekje van de interview is te koop tijdens de tentoonstelling met de complete serie 'De snelheid van het licht'.
(Nathalie Crapanzano)

Livret de l'entretien disponible à la vente pendant l'exposition avec la série complète 'La vitesse de la lumière'
Booklet from the interview for sale during the exhibition with the complete series 'The speed of light'
(David Kilkenny)