informatie

12 - 24 mei 2009

(verkoop expositie)
Di t/m Zo 13 - 19 uur

Kerkgebouw Sint Lucas Hoger Einde Zuid 22 Ouderkerk aan de Amstel
Bus 175 of 125, stop brug/Hoger Einde
Op de weg Amstelveen Ouderkerk Amsterdam Arena direct na de brug
over de Amstel rechts. Komend van Amsterdam Arena, A2/ afslag 1,
direct voor de brug over de Amstel links.
Entree €5 , kinderen gratis , studenten €2
gratis parkeren

Commissariaat en organisatie:
Kunstenaar Pascale Lefebvre FAN@pascalef.eu

De opening (neem een kijkje, klik hier of hier) op 13 mei is verricht door de heer Frans Hellendall (wethouder Cultuur Amstelveen) in aanwezigheid van mevrouw Mieke Blankers-Kasbergen (burgemeester Ouder-Amstel).
Muzikale omlijsting door Violaine Delplanque (piano) en Esther Kuiper (zang).

   
  Wat zoekt een Franse kunstenaar in Nederland? Of eigenlijk: wat vindt hij er? Wat is zijn actieradius in het hedendaagse artistieke landschap? Kan men dit lot in zijn œuvre terugvinden? Is er een rode draad tastbaar of zichtbaar in het eclectisme van deze beeldende kunstenaars die tenslotte dezelfde culturele achtergrond delen? Kunnen we hun eigenheid definiëren of vergelijken ? Als organisatrice van deze eerste expositie van hedendaagse Franse kunst in Nederland heb ik deze identiteit tot leven willen brengen, met een groep kunstenaars die zich onderscheidt door zijn beeldende dialoog en zijn capaciteit om te verrassen en te inspireren.

Uit Zutphen, Rotterdam, Den Haag, Alkmaar, Abcoude, Dordrecht, Ouderkerk a/d Amstel, Amstelveen en Amsterdam komen ze ons hun blik brengen aan de hand van enkele van hun werken, rond een eregast uit de Seinevallei: de schilder Christian Broutin van de beweging van de « Maxi-realisten » , wiens oeuvre alleen een soort mythologie is van wie hij de enige scenarioschrijver is. Broutin onderscheidt zich door zijn manier waarop hij zijn omgeving weergeeft. Zijn unieke zeggingskracht nodigt ons uit in een surrealistisch universum te penetreren waar droom en realiteit door elkaar lopen. Hij exposeert een serie van 8 grote werken, opgedragen aan zijn moeder, die hij slechts de eerste 4 jaar van zijn leven heeft gekend, geheten “De snelheid van het licht”. De titel komt van een zin Jean Baudrillard: 'De dode sterren zijn een metafoor van de afwezigheid, hun licht bereikt ons desalniettemin… '

Een kort stukje geschiedenis... De expositie ‘Franse Artiesten in Nederland’ ou FAN09, in de beginfase "Salon numéro 2" genoemd, volgt op 4 eerdere initiatieven waarvan de eerste is georganiseerd door de ADFE (Association Démocratique des Français à l’étranger, voorgezeten door Bernadette van Der Horst), die het daglicht heeft gezien. Dankzij Françoise Millo en Daniel Couet, in galerie «Art Francophonie» te Amsterdam in 2004 en 2005
Galerie Art francofonie Couet. Deze exposities zijn opgevolgd in 2006 en 2007 door twee exposities met ook franstalige kunstenaars, genaamd ‘numéro Zéro’ en ‘numéro Un’, georganiseerd in het atelier van Ernest Korzac in Amsterdam West. Salon francophone Bompy.
Pascale Lefebvre

DE KUNSTENAARS: Laurence Aëgerter, Jean-François Barrère, Pascale Bazille, Paula Bercken, Gilles Bœuf, Christian Broutin (Eregast), Alain Caron, Christophe Chaplet, Jonathan Charpentier, Chantal Cossais, Julie Dassaud, Patricia Dumez, Maïté Duval, François Gervais, Séverine Fain, Marie Godest, Lucie Georger, Nathalie Laureau, Pascale Lefebvre, Denis Le Gallic, Monique Renault, Nicole Ringes (postuum), Véronique Steijn, Alain Ulmer, Barbara van der Waal.

De expositie ‘Franse Artiesten in Nederland FAN09’ is mede mogelijk gemaakt door Gemeente Amstelveen, Ouder-Amstel, Stichting Theo Janssen en Sponsor CARLEAU www.carleau.com wijnen uit de Tarn en William Duterlay www.patissier-duterlay.nl voor het buffet.
CANON Toos van Leeuwen